Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci yıldönümünde yaptığı açıklamada, afet sonrası ihya çalışmalarına ilişkin detayları paylaştı. Bakan Kacır, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Malatya illerinin ekonomik ve sosyal toparlanmasının öncelikli hedef olduğunu vurguladı. Devletin tüm imkanlarını seferber ederek, depremzedelerin yaralarının sarılmasına odaklandıklarını belirtti. AFAD ve Kızılay ile işbirliği içerisinde, sanayicilerle deprem bölgesi arasında köprü kurarak ihtiyaçların karşılanmasını sağladıklarını ifade etti. Bakan, arama-kurtarma çalışmalarının ardından, sanayi bölgelerinin ve fabrikaların yeniden inşası, mevcut yatırımların korunması ve yeni yatırımların çekilmesi için kapsamlı bir plan uygulamaya koyduklarını açıkladı.
Ekonomik Destek Programları
Bakan Kacır, 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatılan Cazibe Merkezleri Programı kapsamında, depremden etkilenen 65 ilçede gerçekleştirilen yatırımlara vergi indirimleri, SGK primi desteği, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti ve faiz desteği sağlandığını açıkladı. Bu programdan bugüne kadar 204 milyar lira yatırım tutarına sahip ve 50 binden fazla vatandaşa istihdam sağlayacak 1116 yatırım projesi yararlandı. Maraş'ta planlanan yatırımların 110 milyar liralık bir kısmını oluşturduğunu vurguladı. OSB ve sanayi sitelerinin borçlarının ertelenmesi, 15 OSB ve 17 sanayi sitesi projesi için 14,7 milyar lira kaynak sağlanması gibi adımlar atıldığını da sözlerine ekledi. Ayrıca, depremde işyerleri zarar gören sanayicilere yeni işyerlerinin sağlanması ve bölgeye yeni yatırımların çekilmesi amacıyla 9 bin 125 hektar büyüklüğünde 34 sanayi alanı ilan ettiklerini açıkladı. Planlı sanayi alanları yoluyla sanayi sitelerinin yerinde dönüşümü ve yeni sanayi sitelerinin kurulması amacıyla bugüne kadar 6,4 milyar lira harcama yapıldığını belirtti.
KOBİ'lere Destek ve Gelecek Planları
Depremde iş yerleri hasar gören KOBİ'leri yalnız bırakmadıklarını belirten Bakan Kacır, KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı ile 7 bin 437 KOBİ için 5,4 milyar lira kredi hacmi oluşturulduğunu açıkladı. Deprem Sonrası Canlanma Destek Programı kapsamında ise 60 bin 673 KOBİ'ye 37,3 milyar lira kaynak sağlandığını, Maraş'tan 14 bin 433 KOBİ'nin bu programdan yararlandığını belirtti. TÜBİTAK aracılığıyla deprem bölgesinde 448 Ar-Ge projesine 772 milyon lira destek ve 2.500'e yakın öğrenci ve araştırmacıya 672 milyon lira burs verildiğini de ekledi. Dünya Bankası ile işbirliği içinde yürütülen "Türkiye Küçük Sanayi Sitelerinin Yeniden İmarı ve Bölgesel Ekonomik İyileşme Projesi" kapsamında, önümüzdeki dönemde bin 600 yeni işyerinin daha imar edileceğini duyurdu. Bakan, Pazarcık ve Göksun Sanayi Sitelerindeki işyerlerinin inşasını ve Türkiye'nin kadim kültürünü ve ekonomik potansiyelini koruyarak, sürdürülebilir bir kalkınma hedeflediklerini vurguladı. Bölgesel kalkınma için kalkınma ajansları ve bölge kalkınma idareleri aracılığıyla önemli kaynak aktarımlarının yapıldığını, SOGEP, Üreten Şehirler Programı ve CMDP kapsamında projelerin desteklendiğini belirtti. Afet sonrası ihya illeri olarak belirlenen beş ilin, afet öncesinden daha iyi noktalara ulaşmasının hedeflendiğini dile getirdi.